Mooiste bossen Overijssel

Een overzicht van de mooiste bossen Overijssel

.
Huisje in het bos in Overijssel huren en op zoek naar de mooiste bossen van Overijssel? Wandelweekend Overijssel of genieten van een vakantie met de hond? Overijssel heeft je op het gebied van bossen en natuurgebieden veel te bieden. In dit bericht aandacht voor de mooiste bossen en natuurgebieden van Overijssel en de mogelijkheden om er te wandelen of fietsen.
Je kunt hier een huisje in de bossen van Overijssel huren.

roompot in het bos banner

Wandelen in mooiste bossen Overijssel

Wandelen is iets wat we tegenwoordig graag doen. Een van de weinige dingen die we nog mogen doen, zou je kunnen zeggen. Ik denk dat het positieve aan Corona is dat het veel mensen dichter bij de natuur heeft gebracht. We genieten meer van al het moois dichtbij huis, simpelweg omdat we niet anders kunnen. Neem nu eens de bossen in Overijssel. Daar zijn er genoeg van, dagen met wandelplezier.

Sallandse Heuvelrug

Een huisje midden het bos in Overijssel huren en op zoek naar een plekje waar je helemaal tot rust kunt komen?
Huur een huisje op de Sallandse Heuvelrug. Dit gebied is ideaal voor een wandelweekend Overijssel, vakantie met de hond of natuur vakantie. Boek bijvoorbeeld een vakantiehuisje in de omgeving van de Holten of de Holterberg.

Nationaal park de Sallandse Heuvelrug: vanaf het dagrecreatie terrein in Holten begint de prachtige Holtebergwandeling. Een oranje route van zo’n 4 kilometer. De paden bestaan uit zand en stenen en zijn goed te bewandelen. Deze wandeling is niet lang, maar omdat je over de Holterberg loopt zit er wel een behoorlijke klim in. Vanaf de Holterberg heb je een mooi uitzicht over het dal naar natuurmonument de Sprengenberg. Voor de kinderen is er bij het startpunt van de wandeling een grote speelweide. Behalve bos vind je in dit gebied ook veel heidevelden. Honden mogen mee tijdens de wandeling, maar moeten wel aangelijnd zijn.

landal bosrijke omgeving banner

Mooiste bossen Overijssel vind je in Ommen

  • Ommen: op zoek naar afwisseling van bomen en zand? Loop dan de bos ontwikkelingswandeling bij Ommen. Deze route is 5,5 kilometer lang. Het eerste deel van deze wandeling gaat door de “Sahara”. De naam zegt het al, een zandvlakte. Dit stukje is niet makkelijk begaanbaar met een wandelwagen of rolstoel. Vanuit de woestijn loop je over kleine slingerweggetjes door het bos. Af en toe is er een doorkijkje naar de zandvlakte, wat de omgeving extra bijzonder maakt.
  • De Steile Oever, Meertjeswandeling (kindproof!): in de buurt van Vroomshoop en Den Ham vind je deze leuke route van 3 kilometer. Deze route is erg geschikt om te wandelen met kinderen. De paden zijn goed begaanbaar, en op de paaltjes die de weg wijzen staat een kabouter. Eerst loop je de heuvel op, maar daar aangekomen word je verwend met een prachtig uitzicht en een echte uitkijktoren van 18 meter hoog! Bij helder weer kun je zelfs Zwolle en Arnhem zien liggen. Daarna loop je verder over zanderige bospaden richting de meertjes.
  • Bezoekerscentrum Nijverdal: deze wandeling van 6,5 kilometer heet de Rietslenkwandeling. Een prachtige wandeling met verschillende mooie bezichtigingpunten. De paden zijn niet heel gemakkelijk te belopen, dus deze route is niet aan te raden met wandelwagens of rolstoelen. Je loopt langs schitterende heidevelden, waar veel verschillende dieren wonen. Denk aan de nachtzwaluw, zandhagedis, veldleeuwerik en korfhoen. Maar ook kom je over de Noetselerberg en de Twilhaar. Dit is een waterwingebied.
  • mooiste bossen Overijssel

  • Arboretum Poort Bulten: zin in een grote wandeling? Wandel dan vanuit De Lutte door het Arboretum. Dit prachtige historische bomenpark is echt de moeite waard. Ruim 2500 bomen en heesters uit alle werelddelen hebben hier een plek gekregen, want zorgt voor een bijzonder natuurgebied.
  • Boswachterij Staphorst: dit is een waar dierenparadijs. Wil je roofvogels spotten? Of de sporen van een das ontdekken? Dan moet je naar Staphorst. Dit bosgebied ligt tussen Zwolle en Meppel. Maar je vindt er behalve bomen en dieren ook vennen en heidevelden.
  • De IJsselvallei: de plek waar de IJssel vrij spel krijgt. De natuur mag hier nog echt zijn gang gaan, zonder dat hij door mensen in de hand gehouden wordt. Letterlijk niemand bemoeit zich hir met de natuur. Ten Noorden van Deventer vind je dit prachtige natuurgebied. Ga hier wandelen en kom oog in oog te staan met de dieren die je hier vindt. In dit gebied leven namelijk Shetlandpony’s en Schotse Hooglanders.
  • Steenwijkerwold: vlak boven Steenwijk vind je Steenwijkerwold. En zo plat als het grootste gedeelte van Overijssel is, zo glooiend is het hier. Je waant je echt even in Limburg. Bosgebied De Woldberg steekt ruim 25 meter boven het landschap uit. En ga je op de uitkijktoren staan, dan sta je nog 24 meter hoger. Met mooi weer kun je vanaf deze plaats vier provincies bekijken, kun jij de hoogbouw van Zwolle spotten? Of het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen? Op het nabijgelegen Landgoed De Eese vind je ook nog 8 monumentale grafheuvels.
  • Het Springendal: wil je de echte boerenlandsfeer proeven? Dan moet je naar Ootmarsum, in Twente. Hier vind het echte romantische boerenplaatje. Vijvers, smalle beekjes en watervalletjes. En dit allemaal tussen de schilderachtige boerderijen en bossen. En pas op, wie eenmaal in Twente is geweest wil er niet meer weg. De nuchtere gastvrijheid went heel erg snel. Twente ligt vlak bij de Duitse grens, het landschap doet hier ook echt al een beetje buitenlands aan. Een prachtig gebied om eens te gaan ontdekken.
  • Nationaal Park Weerribben-Wieden: een prachtig gebied om op pad te gaan met een fluisterbootje of een kano. Maar ook wandelen is hier heel erg te moeite waard. Het ritselende riet en het vele groen zorgen voor heel veel rust.

Tip: Huur een huisje aan het water bij nationaal Park Weerribben-Wieden of huur een fluisterboot. Je vindt hier een unieke natuurbeleving.

De mooiste bossen van Overijssel zijn dus echt door heel Overijssel te vinden. Van Staphorst tot Twente, van Meppel tot Salland. Overijssel is prachtig. Met zijn zandvlaktes, waterwingebieden en ‘bergen’, er valt genoeg te beleven in de bossen van Overijssel.


Liever een huisje in bossen Gelderland huren?

Gelderland heeft natuurlijk ook prachtige bossen, nationale parken en boswachterijen.
Hier vind je een overzicht van de mooiste bossen van Gelderland.


Europarcs in de natuur banner