Mooiste bossen van Gelderland

Mooiste bossen van Gelderland

Weet jij wat de mooiste bossen van Gelderland zijn? Lees verder in deze blog en huur een huisje in het bos, bijvoorbeeld op de Veluwe.
Je vindt hier huisjes in het bos Gelderland. Je kunt ook een huisje met hottub in Gelderland huren.

roompot in het bos banner

De natuur in Nederland is overweldigend

Dat Nederland prachtig is wisten we natuurlijk al lang. Maar, mede door Corona, lijken we er steeds meer achter te komen hoeveel mooie natuur we eigenlijk in Nederland hebben. Zeker in Gelderland en specifiek op de Veluwe vinden we de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Vakantiehuisje boeken in mooiste bossen van Gelderland.

We zoeken massaal de natuur op sinds we niet veel anders meer kunnen. En daar is Gelderland de perfecte provincie voor. Deze provincie en met name De Veluwe, heeft namelijk de grootste oppervlakte aan heidevelden en bossen van Nederland. Maar je vindt hier ook rivieren, plassen en andere ‘natte gebieden’. We zetten de mooiste bossen en natuurgebieden voor je op een rijtje. Hier vind je een overzicht van de mooiste bossen van de Veluwe. Voor het huren van een huisje in het bos.

Hotel boeken in de bossen van de Veluwe

Weekendje Veluwe en op zoek naar een hotel in de bossen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden een luxe hotelkamer bij Fletcher Hotel Restaurant Mooi Veluwe te boeken. Dit Fletcher 4 sterren hotel met sauna ligt midden in de bossen en is een perfecte uitvalbasis voor een wandel- of fietsweekend Veluwe. Het is ook een aantrekkelijk hotel voor een romantisch weekend Veluwe.

landal bosrijke omgeving banner

Huisje met open haard in Gelderland huren

Als je een vakantie in de bossen van Gelderland gaat vieren, is het wellicht een idee om een huisje met open haard te huren. Je vindt in de bossen van Gelderland zeker voldoende hout om te kunnen verbranden. Als je een huisje met open haard in Gelderland gaat huren, vraag dan altijd of je zelf hout moet kopen of dat in het vakantiehuisje aanwezig is.

De mooiste bossen van Gelderland in overzicht.

 • Speulder- en Sprielderbos: dit is nog een echt ouderwets bos. In dit oerbos vind je namelijk nog twee gescheiden bossen. Een ‘donker bos’, vol douglas- en fijnsparren. Maar ook een ‘licht bos’, met dennen en berken. Wat bijzonder is aan dit natuurgebied is een oud stukje natuur. Namelijk: het ‘Solse Gat’. Dit is een zogenaamde diepte kuil, die in de ijstijd is ontstaan door een draaikolk in gletsjerwater.
 • Landgoed Tongeren – Epe (kindproof!): een heel groot stuk natuur 505 hectare. Hiervan is ruim 365 hectare bos. Hier vind je wandelroutes die perfect te doen zijn met kinderen, namelijk van een half uur, drie kwartier of anderhalf uur. Zo kun je zelf bepalen of je lang of minder lang wilt wandelen. Wil je een lange route? Dan combineer je ze gewoon allemaal.
 • Kabouterpad Hoenderloo (kindproof!): kabouterpaden zijn in het hele land te vinden. Op elke plek waar een Buitencentrum is van Staatsbosbeheer begint een Kabouterpad. Zo ook in Hoenderloo. Volg de kabouterpaaltjes en doe kleine opdrachten in het bos. De routes zijn 1 tot 2 km ‘lang’.
 • Zandenbos (hondproof!): dit bos ligt aan de zuidkant van de A28. Een uitgestrekt bosgebied waar honden het hele jaar los mogen lopen. Dit is uitzonderlijk, want in bijna alle bossen moeten honden aangelijnd zijn.
 • Boek dan ook hier een vakantiehuis met hond.

 • Wesepse Heide: dit natuurgebied is eigendom van Vitens, het is waterwingebied. Je vindt er Schotse Hooglanders, edelherten, reeën, dassen en wilde zwijnen. Veel vogels, zoals de boomleeuwerik, roodborsttapuit, nachtzwaluw en buizerd. Honden mogen aangelijnd mee, maar er wordt heel erg op gehamerd dat de hondenpoep moet worden opgeruimd. In hondenpoep zit namelijk een stof in die schadelijk is voor de Schotse Hooglanders die in dit gebied grazen.
 • Familieroute ’t Ommetje Bergherbos (kindproof!): deze route van 2 kilometer heeft als start- en eindpunt Uitspanning ’t Peeske. Het is een prachtig heuvelachtig gebied. Met kleurrijke akkers vol graansoorten, korenbloemen en klaprozen. Langs de route vind je veel bankjes om uit te rusten. De paden zijn halfverhard, dus geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. Achter Uitspanning ’t Peeske vind je het bos van Speelnatuur van OERRR, waar kinderen onbeperkt kunnen spelen.
 • Gelderse vallei: ingeklemd tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug ligt de Gelderse Vallei. De Gelderse Vallei behoort niet alleen tot de mooiste bossen van Gelderland, er leven zoogdieren en insecten die vrij zeldzaam zijn. Een nattig gebied met restjes blauwgrasland, bossen en heide. Het is er open en weids. En mede daarom kun je hier veel weidevogels vinden. Rondom Lunteren vind je mooie wandelroutes en ook de bekende klompenpaden. Als je een vakantiehuis met hond in Gelderland wilt boeken, is de omgeving rond Lunteren en Laag Soeren ( zie onder ) een aanrader. Kleine tip: regenlaarzen zijn geen overbodige luxe.
 • Wandelroute Wolfheze, vlakbij Arnhem: deze prachtige historische route loopt dwars door een gevarieerd natuurgebied. Je vindt er eeuwenoude Woldanseiken, maar ook grafheuvels uit de bronstijd.
 • Nationaal Park Veluwezoom – Laag Soeren. Een geweldig gebied om te mountainbiken. De Veluwezoom is de zuidoosthoek van de Veluwe, met meer dan 5000 hectare grond. Het is een groot natuurgebied met bos en heide, zandverstuivingen en statige landgoederen. Als je een huisje in het bos op de Veluwe wilt huren, is dit gebied een aanrader. Voor elk wat wils dus. In schemertijd hoor je hier zwijnen knorren en reeën blaffen. Kom je in de bronstijd (van eind september tot diep in oktober)? Dan hoor je misschien zelfs de edelherten burlen. Genoeg wild te spotten dus.

huisje in het bos

 • Planken Wambuis: dit is een uniek natuurgebied. Behoort zeker tot de mooiste bossen van Gelderland. Hier beleef je hoe de Veluwe er eeuwen geleden uitzag. Met zijn ontembare zandverstuivingen, woeste heidevelden en hoog opgaande bossen is het een indrukwekkend gezicht. In dit gebied heb je de grootste kans in heel Nederland om wild tegen te komen.
 • Deelerwoud: de natuurlijke brug tussen De Hoge Veluwe en Veluwezoom. In dit gebied, vol loof- en naaldbomen wonen behalve wild ook veel vogels en reptielen.
 • Kootwijkerzand: behalve hectares aan bos vind je in Gelderland ook enorme zandverstuivingen. Zoals het Kootwijkerzand. Hier waan je je echt even in Afrika. Ook groeien hier de meest bijzondere plantensoorten.
 • Nationaal Park De Hoge Veluwe – Hoenderloo. In dit stuk natuurgebied kun je alleen komen tegen betaling. Maar, dan heb je ook een prachtig tafereel. Lange ritselende bomenlanen, beboste heuvels en uitgestrekte heidevelden. Je kunt hier herten, wilde zwijnen, vossen en ander wild (proberen te) spotten. Ga een stukje fietsen op de bekende witte fietsen. Er ligt namelijk ruim 40 kilometer aan fietspaden in dit gebied. Ook vind je er meerdere monumenten, zoals het pomphuisje, kleine brug, President Steijnbank en Grafteken Schufterl. Als je de hond aan de lijn houdt mag hij trouwens gewoon mee.
 • Klimbos Veluwe – Apeldoorn (kindproof!): bekijk het bos eens van een andere kant, namelijk; de bovenkant! Dat kan in Klimbos Veluwe, vlakbij de Apenheul. Er zijn negen verschillende klimroutes, voor kinderen vanaf 6 jaar. Kies je voor een ‘makkelijke’ route? Of ga je voor de meest spannende, met zelfs een vrije val van meer dan 10 meter hoogte? Ook heel leuk voor ouders trouwens.

De Gelderse bossen zijn prachtig.

Het is dan ook de plek om tijdens de herfstvakantie een huisje in het bos te huren. Maar een vakantieboerderij Gelderland huren, is zeker ook een goed idee. Of het nu lente zomer, herfst of winter is, bossen zijn altijd mooi en in ieder jaargetijde anders. Kom in de zomer voor verkoeling in de schaduw. Geniet in de herfst van de prachtige kleuren en paddenstoelen. Of aanschouw natuur wanneer hij bevroren is in de winter. In elk seizoen is het hier prachtig. De mooiste bossen van Gelderland hebben vaak nog meer te bieden dan alleen bos. Heide, zandverstuivingen of rivieren. Wees stil en kijk goed, misschien loop je wel een hert of wild zwijn tegen het lijf. Gelderland is prachtig. De bossen van Geldeland behoren zeker tot de mooiste van Nederland. Zeker die van de Achterhoek. Het is de ideale plek om tot rust te komen en met je gezin vakantie te vieren. Maar ook als alleenstaande is het goed vertoeven. Wist je overigens dat er veel Christelijke vakantieparken op de Veluwe zijn en het Veluwemeer ideaal is voor watersporters? Binnenkort een artikel over de mooiste bossen van Overijssel.

Mooiste bossen van Drenthe

Geef je de voorkeur aan een vakantie in Drenthe? Hier vind je de mooiste bossen van Drenthe. Drenthe is met name de vakantie provincie voor rustzoekers en liefhebbers van oude bossen met een unieke flora en fauna. Maar Drenthe is ook de provincie waar je heerlijk kunt relaxen en voor weinig geld een vakantiehuis met sauna kunt huren. Grote groepen huren er een vakantieboerderij Drenthe terwijl je als alleenstaande een single wandelweekend in Drenthe kunt boeken. Drenthe is net even anders dan Overijssel of Gelderland maar ook uniek.

Europarcs in de natuur banner