Mooiste bossen van Noord-Brabant.

De mooiste bossen van Noord-Brabant

Een huisje in het bos Noord-Brabant boeken? Wij hebben een overzicht gemaakt van de mooiste bossen en natuurgebieden in Noord-Brabant.
Je kunt via deze site een huisje in het bos huren.
Niet alleen in de bossen van Noord-Brabant maar bijvoorbeeld ook een huisje in het bos in Gelderland of Limburg.

Noord-Brabant heeft prachtige natuurgebieden en bossen

Wie houdt er niet van om eens een lange boswandeling te maken? Het is niet alleen heel gezond voor je vanwege de frisse lucht, je geniet ook nog eens van de prachtige natuur. Wie goed oplet ziet de mooiste planten en wie weet nog wel een eekhoorn! Zeker in de herfst is het heerlijk om in het bos te vertoeven. Met kinderen kan je dan paddenstoelen spotten en kastanjes en eikels zoeken.

In de provincie Noord-Brabant is heel veel bosgebied te vinden, dus liefhebbers kunnen daar hun hart ophalen. Er is zoveel moois te zien dat je bijna niet kan kiezen welk bosgebied je eens gaat ontdekken. Uiteraard hoef je het er niet bij een te laten! Dit zijn de mooiste bosgebieden:

De Biesbosch

Dit is waarschijnlijk het meest bekende bosgebied in Noord-Brabant. Het gebied is in de 15e eeuw ontstaan na de Sint-Elisabeths vloed. Hierdoor kwam een deel van de polders onder water te staan. Dit park ligt gedeeltelijk in Noord-Brabant en gedeeltelijk in Zuid-Holland. In dit gebied zijn er een groot aantal mogelijkheden om actief bezig te zijn. Je kan hier fietsen, varen en wandelen.
Het bijzondere van dit gebied is dat de natuur er elk seizoen mooi is, Het schijnt wel dat je in de herfst de meest mooie dingen ziet, maar ja het is en blijft natuurlijk ook een bosgebied. Wie met de auto vanuit Brabant naar dit gebied rijdt, kan je dit mooie natuurgebied alleen maar bereiken per veerboot. Huur hier een vakantiehuis Biesbosch. Ook voor een huisje Biesbosch met aanlegsteiger boot.

Biesbosch Museum eiland

Als je in dit gebied bent, bezoek dan zeker eens het Biesbosch Museum eiland. Dit heeft een dak wat bedekt is met gras. Vanaf dit dak heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Wie graag actief is op vakantie kan een bootje of een kano huren en zelf het water opgaan. Ook is het hier mogelijk om een rondvaart te maken of met een groep op stap te gaan in een sloep. Of je gaat op een spannende safari onder leiding van een gids.

Bos Duitsland - Harz

De Kalmthoutse heide

Dit prachtige bosgebied met veel diversiteiten natuur ligt zowel in Nederland als in België. Dit gebied bestaat niet alleen maar uit bos maar ook uit vennen, landduinen en uitgestrekte heidevelden. Als je deze wilt zien bloeien, bezoek dit mooie gebied dan bij voorkeur in de maand Augustus. Dit gebied is de rest van het jaar ook zeker de moeite waard!

25 wandelroutes

De Kalmthoutse heide heeft 25 verschillende wandelroutes. Als je goed luistert zou het zomaar eens kunnen dat je de bonte specht hoort klepperen. Fietsen of paardrijden is ook geweldig om te doen in dit mooie gebied. Wie er met de hond op uit wil trekken kan dat hier naar hartenlust doen. Aangelijnd is je hond welkom op 21 wandelroutes. Wil je je viervoeter toch liever los laten lopen? Dat kan je doen op een van de 5 losloopplekken in dit park. De hond moet wel goed luisteren en de ontlasting dient opgeruimd te worden.
Je kunt hier een huisje in het bos met omheinde tuin huren. Ideaal voor een vakantie Noord-Brabant met 1, 2 of 3 honden.

De Oisterwijkse bossen

Dit sprookjesachtige natuurgebied ligt vlak bij de plaats Oisterwijk. Het merendeel van de ruim 80 vennen is ontstaan na de ijstijd. Door de poolwind werd zand opgeblazen tot heuvels. Deze zijn tot op de dag van vandaag nog goed te zien. Omdat er onderin de vennen een leemlaag zit, kan het water hierin niet wegzakken.

Bijzondere vennen in Noord-Brabant

Er zijn een aantal bijzondere vennen in dit gebied. Het Kolkven bijvoorbeeld. Dit is ontstaan door het kolkende water van een rivier. In de Brouwkuip werden vroeger door bierbrouwers de kuipen schoongemaakt. Het Brandven werd gebruikt voor bluswater. Daarnaast zijn er ook nog een aantal vennen die zijn vernoemd naar bekende personen of families.

mooiste bossen op de Veluwe

In dit gebied zijn een groot aantal bankjes geplaatst om even uit te rusten. De meest bekende is de Van Tienhovenbank. Deze is vernoemd naar natuurbeschermer Pieter van Tienhoven en staat er al sinds 1935. Binnen dit natuurgebied kan je vele soorten zeldzame planten en vogels spotten. Wie goed oplet zou zomaar een ijsvogel kunnen spotten. Verder zie je hier gagel, moeraswolfsklauw, kuifeend en dodaars.

Bezoekerscentrum

Als je je bezoek goed wilt regelen, ga dan eerst naar het bezoekerscentrum. Van hieruit kan je beginnen aan een fietstocht of wandelroute door dit mooie gebied. Ga op excursie met de boswachter of doe met de kinderen een spannende natuurspeurtocht. Achter het bezoekerscentrum ligt een speelnatuur, hier kunnen de kinderen even lekker hun energie kwijt. Voor een hapje en een drankje kan je terecht op het terras of binnen bij Groot Speijk.

Mastbos Breda

Ook in dit prachtige bos waan je jezelf in een magische wereld. Hier loop je tussen bomen van meer dan 500 jaar oud. Dit prachtige gebied is ontstaan aan het begin van de 16e eeuw. Het is een uitgestrekt natuurgebied met vennen, naaldbomen, loofbomen en heide. Een van de mooiste stukken in dit natuurpark is het Eeuwig Laantje. Dit is een pad wat dwars door het bos loopt. Ook de hertjesroute, of he Boswachterspad is de moeite waard.
Ook aan kinderen is gedacht. Ze kunnen heerlijk spelen bij speelbos de Boeverijen, wat ook nog eens gratis toegankelijk is. Ze kunnen hier naar hartenlust hutten bouwen, in bomen klimmen, hangen aan de kabelbaan of hun energie kwijtraken op een van de klimtoestellen. Liefhebbers van picknicken kunnen hier op hun gemak eten aan een van de picknicktafels. Heb je geen zin om zelf eten mee te nemen van huis? Bestel dan wat lekkers op het terras van brasserie de Boswachter.

De Loonse en Drunense duinen

Huisje in het bos in de Loonse en Drunense duinen huren? Behalve mooie bossen vind je hier grote zandvlaktes. Dit is dan ook de reden waarom dit gebied ook wel de Sahara van Brabant wordt genoemd. Hierdoor wisselt het landschap steeds en is het er dus nooit saai! Of je nou van fietsen, wandelen of paardrijden houdt, in dit gebied kan je het allemaal doen. Ook voor mountainbikers is dit een uniek gebied. Denk er wel aan, een mountainbikevignet is hier verplicht.
Dit natuurgebied ontstond in de laatste ijstijd. Door de poolwind werd het zand vanuit het Noorden naar Brabant geblazen. De oerbossen werden door mensen gekapt om hout te hebben om te stoken. Boeren lieten hun schapen grazen op de heide. Hierdoor raakte de bodem uitgeput en kreeg het zand vrij spel. Hierom werden er door mensen weer nieuwe bomen aangeplant. Enkele van deze boven zijn bijna bedolven onder het zand. Alleen hun kruinen steken er nog bovenuit.

Uitkijkpunt Bosch en Duin

Bij het uitkijkpunt Bosch en Duin heb je een prachtig overzicht over dit gebied. Dit punt is ook te bereiken voor mindervaliden. Ook de fietspaden en de verharde wegen zijn goed toegankelijk voor wie in een rolstoel zit. Ook honden zijn hier welkom, mits ze aangelijnd zijn. Dit gebied heeft twee loslooproutes waar de hond even lekker zichzelf kan zijn. Ideaal voor een vakantie met de hond in Noord-Brabant.

De Groote Peel

Huisje in het bos bij De Groote Peel huren? Dit prachtige bosgebied ligt voor een deel in Brabant en voor een deel in Limburg. Je kunt dus ook een huisje in het bos Limburg huren als je de Groote Peel wilt bezoeken. Het is een hoogveengebied met een bijzondere geschiedenis. Vanaf de Oude Steentijd tot een eind in de Nieuwe Steentijd woonden er mensen in dit gebied. Ze leefden hier voornamelijk van de jacht. Omdat het veen bleef groeien was het voor de mensen steeds moeilijker om er te blijven wonen. Tip: Huur een huisje in het bos in Overloon. Daar vind je een natuur vakantiepark van Landal.

Turf steken

Vanaf de dertiende eeuw begon men turf te steken, zo kon er warmte worden opgewekt. In de helft van de 19e eeuw begon men met intensief veen af te graven hiervoor. Hiervan zijn tot op de dag van vandaag nog steeds duidelijke sporen zichtbaar. Dit ging door tot halverwege de jaren 1930. Toen was alle turf uit het gebied verdwenen.
Behalve veel bos tref je in dit gebied ook veel heide, moerassen en kleine als grotere waterplassen aan. Hierdoor is het echt een paradijs geworden voor vele soorten watervogels. Er broeden hier ongeveer 100 verschillende soorten. Ook wordt het gebied ieder jaar bezocht door grote aantallen trekvogels.

Speciale planten in Noord-Brabantse natuur

Ook kan je in dit gebied een groot aantal speciale planten tegenkomen. Onder andere de witte snavelbies, lavendelhei, veenbes, wollegras en de vleesetende zonnedauw.
Het gebied is bij uitstek geschikt om te wandelen. Door de knuppelbruggen te gebruiken kom je door het hele gebied. Met de fiets kan je de peelgebieden vanaf de buitenkant bekijken. Ook worden er een groot aantal excursies aangeboden. Speciaal voor kinderen zijn er twee leuke wandeltochten, waaronder voor de kleinsten het Kabouterpad. Voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking zijn er in dit gebied speciale gidsen aanwezig. Bij het bezoekerscentrum kan je als gast alle informatie krijgen.

De Kampina

Dit gebied vind je in de buurt van Boxtel. Het is nog steeds hetzelfde als dat het vroeger was. Behalve loofbossen vind je hier ook natte heide met vennen en blauwgraslanden. Ook voelen een groot aantal paddenstoelen, planten en dieren zich hier prima thuis. Sinds het jaar 2016 is ook de das hier weer terug. Misschien zie je er wel een als je hier bent. Ook kan je hier zomaar runderen of paarden tegenkomen.
Dit prachtige natuurgebied is prima geschikt om er heerlijk te gaan wandelen of te fietsen. Ook voor kinderen valt hier genoeg te beleven. Voor hen is er een speciale korte route uitgestippeld in dit mooie terrein. Voor mensen die mindervalide zijn is er uit twee verschillende mooie routes te kiezen. Wil je je hond meenemen? Ook hiervoor is een speciale route. Zo kan je trouwe viervoeter ook genieten van een dagje in de natuur.

De Maashorst

Een oergebied, anders kan je dit mooie park niet noemen. Planten, bomen en dieren zijn de baas in dit gebied. Toch kan je hier kiezen of je het park op de fiets, te voet, per paard of op een mountainbike wilt doorkruisen. In het park zijn een aantal mooie wandelroutes aangelegd waar je mooie dingen tegenkomt. Dit geldt ook voor fietsers. Ben je bang om enkele soorten van de grote grazers tegen te komen? Kies dan voor een route waar je deze niet treft.
In de directe omgeving van dit bos zijn een aantal heerlijke streekproducten te koop. Zo kan je behalve een dag gezond bezig zijn in de natuur ook nog naar huis gaan met een groot aantal verantwoord geteelde, gezonde etenswaren.

Reisverzekering afsluiten

Blijf je dit jaar in Nederland? Ook bij een vakantie in eigen land is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Je kunt een reisverzekering afsluiten voor een éénmalige vakantie of kiezen voor een doorlopende reisverzekering.