Mooiste bossen België

Vind hier de mooiste bossen België

Huisje in het bos België huren? Vind hier de mooiste bossen België. Je kunt hier een 2, 4 of 6 persoons huisje in de mooiste bossen van Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen of Luik of Namen huren.

Ook voor het huren van een huisje in het bos Belgisch-Limburg of Belgisch-Luxemburg. Ook is het mogelijk een huisje in het bos in regio Antwerpen te huren.

Heerlijk wandelen in de bossen van België

Ook als je in België, buiten de Ardennen, een fijne boswandeling wilt maken zijn daar mogelijkheden genoeg voor. Wil je dus eens in je eentje of met het hele gezin de natuur intrekken, dan zijn er plaatsen genoeg om dat te gaan doen. Met zoveel moois is het natuurlijk lastig om te kiezen waar je het liefst heen wilt gaan. Kies daarom gewoon een van de mooiste bossen van België of ontdek ze allemaal!

Bos Duitsland - Harz

Meerdaalwoud

Het Meerdaalwoud behoort zeker tot de de mooiste bossen van Vlaanderen. In dit prachtige stuk bos zijn zoveel mogelijkheden om te gaan doen, je kan er met gemak meer dan een dag vertoeven. Ga in de ochtend een wandeling maken, de kans is dan groot om een of meer reeën tegen te komen. Dit prachtige gebied ligt vlak bij de stad Leuven en heeft voor jong en oud genoeg te bieden. Kinderen kunnen heerlijk spelen en ravotten in de natuur. Of je nou met de fiets, te voet of in een rolstoel naar het bos wilt, hier kan het. Speciaal hiervoor is de Weertsedreef verboden voor auto’s vanaf vrijdagmiddag 15.30 tot maandagochtend 8 uur.

Een mooi en bijzonder bos

Er is heel veel bijzonders te zien en te beleven in dit mooie Meerdaalwoud bos. Je kan er uiteraard heerlijke wandelingen maken, maar ook kunst bekijken. In de Minnebron vind je zelfs drinkbaar water. Wil je dat de kinderen hun energie een beetje kwijtraken? Loop dan eens het Multimovepad met ze. Hier zijn uitdagende speeltoestellen geplaatst om heerlijk in te kunnen klimmen. Er zijn schommels en een kabelbaan dus niemand hoeft zich te vervelen. Verder zijn er verdeeld over het gebied ook nog 6 speciale speelzones.

De hond mag ook mee!

Ook honden kunnen hier meegenieten. Dit park heeft maar liefst drie verschillende hondenzones. Wie hier langer dan een dag wil blijven kan een tentje opzetten in de bivakzone. Hier mag ook gebruikt worden van de barbecue. Dit mag ook bij boshuis Het Spoor. Hier vind je alle info over het gebied en er is ook een biologische leertuin. Ook kan je hier diverse workshops volgen. Wie even helemaal tot rust wil komen kan de natuuroase bezoeken.

huisje in het bos

Huisje in het bos met hond?

Een huisje in het bos met hond huren? Hier vind je huisjes in het bos waar 2 honden toegestaan zijn.
Behalve reeën kan je hier nog meer mooie dieren spotten. Zo leven er in dit mooie bos alle vijf de verschillende soorten spechten die in Vlaanderen voorkomen. Of je ontmoet een oehoe, een van de grootste uilen ter wereld. Ook zou het zo kunnen zijn dat je een everzwijn of een vos tegenkomt.

Koekelarebos.

Het Koekelarebos behoort zeker tot de mooiste bossen België. Je hebt geluk als je een huisje in dit bijzondere bos kunt huren.
In dit bos, het Koekelarebos, vind je wel 140 verschillende soorten bomen! Ook dieren zoals de wielewaal, gekraagde roodstaart en de zomertortel voelen zich hier prima thuis. Paddenstoelen gedijen hier ook prima. Hier en daar in dit bos vind je een poeltje met water. Als je goed kijkt zie je misschien de kikkers en salamanders wel die hier leven. In het Arboretum kan je heerlijk op je gemak wandelen. Vroeger werd dit gebruikt door de wetenschap, nu is het voor iedereen toegankelijk.

De Koekekare den, bijzondere boomsoort

Wat dit gebied verder nog bijzonder maakt om te ontdekken is de aanwezigheid van de Koekelare den. Deze boomsoort was bijna uitgestorven. Door de denneappels uit deze bomen te plukken kan de soort in stand worden gehouden. Dit is geen gemakkelijk klusje aangezien deze bomen wel 30 meter hoog kunnen worden. Volgens een legende heeft Napoleon in eigen persoon zaden van deze boom meegenomen vanuit Corsica. Andere dennensoorten hebben snel last van droogte en vervelende schorskevers. Dit geldt niet voor de Koekelare den.

Budopad en speelbos

Wie graag sportief bezig is kan zich hier lekker uitleven op het Budopad. Hier vind je ook een speelbos zodat ook kinderen zich even kunnen vermaken en lekker spelen. Wie van historie houdt dient zeker het Praatbos te bezoeken. Hier vind je een Duitse militaire begraafplaats waar meer dan 25000 gesneuvelde soldaten begraven liggen. Overal staan borden met gedichten. Het beeld “het treurende ouderpaar” zou ervoor kunnen zorgen dat je tranen in je ogen krijgt.

Bosland en de aanwezigheid van molens

Al in de prehistorie woonden er mensen in dit prachtige Bosland gebied. Zij hebben hier hun sporen nagelaten. Wat dit bos zo bijzonder maakt is de aanwezigheid van molens. Sommigen staan hier al vanaf de 8e eeuw. Dit gebied bestaat voor het grootste deel uit naaldbossen en biedt leven aan dieren zoals het everzwijn en de ree. Ook de specht en de boomklever hebben het hier prima naar hun zin. Het is vooral de afwisseling tussen heide, bos, rivieren, kanalen, bosduinen en grasland wat dit gebied zeker het bezoeken meer dan waard maakt.
Vervelen hoeft niemand zich in dit bos. Je kan hier naar hartenlust wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden of mennen.

in de bossen van gelderland

Vakantie met je paard

Speciaal voor mensen met paarden zijn er langs de route horecazaken die paardvriendelijk zijn. Zo kan je even wat eten of drinken zonder dat je je paard tekortdoet. Bij deze gelegenheden kan je ook de gratis ruiterkaart aanvragen. Zo weet je zeker dat jij en je paard niet verdwalen.
Ook aan rolstoelen en buggy’s is hier gedacht. Het park heeft maar liefst drie verschillende paden die uitermate geschikt zijn voor zowel buggy’s als rolstoelen. Een van deze paden heeft zelfs een activiteitenpark met belevingstoestellen. Dit maakt een dagje uit nog leuker. Tot rust komen kan je in dit bos helemaal door naar een natuuroase te gaan. Hier kan je op houten voorwerpen liggen of zitten en zo helemaal tot jezelf komen.

Dagje uit met kinderen

Kinderen beleven hier een geweldige dag uit! Ze kunnen hier wandelen met een ezel, heerlijk spelen in het groen, een Sahara Expeditie doen, schat zoeken of gewoon lekker op avontuur gaan. Van een dag in het bos krijg je natuurlijk wel honger en dorst. Daarom kan je in dit bos een speciale picknickrugzakbestellen. Deze wordt naar jouw of jullie smaak gevuld met heerlijk eten en drinken. Of je leent een gratis hangmat. Hiervoor dien je natuurlijk wel eerst een borg te betalen maar dan kan je even heerlijk hangend in de natuur ontspannen.

Munsterbos, een echt paradijs voor dieren

Het Munsterbos, is niet zomaar een bos, het is gewoon een dierenparadijs. Het zijn niet alleen bomen wat je hier ziet, je vindt hier ook grasland en vijvers. Geniet van de prachtige oude eikenbomen en de moerasbossen. In dit gebied mag je het hele jaar wandelen zonder dat je toegang moet betalen. Honden zijn welkom mits ze aan de leiband worden gehouden. Je kan kiezen uit twee mooie wandelroutes. Vergeet zeker niet het boomstamgraf uit de Karolingische periode te bezoeken.

30 Libellesoorten

Dit prachtige gebied, wat ten noorden van Munsterbilzen ligt, bestaat uit bossen en beekjes met fris water. In dit bos leven meer dan 30 libellesoorten en je vindt er evenzoveel vlindersoorten. Ook de boommarter en bever zou je tegen kunnen komen in dit gebied. De mooiste planten groeien in dit bos. Wie goed kijkt zou zomaar een ereprijs, tormentil, gagel, bosbies of klein glidkruid tegen kunnen komen. In de beekjes leeft de beekprik. Deze aal soort heeft een ronde zuigmond met een paar tanden erin. Hij heeft een kleine vin op de rug en eentje op de staart. Dit beeste kan alleen in heel schoon water leven.
In dit mooie bos vind je ook twee kappelletjes. Een daarvan, de Sint Amorkapel, lijkt net op een klein kasteeltje. De toren van deze kapel is zelfs voorzien van schietgaten. De vijvers in dit bos bestaan al sinds de 17e eeuw. Je kan deze heel goed zien vanaf de uitkijktoren.

Lovenhoek, een uniek bospark

Dit park, Lovenhoek, is het hele jaar door geopend voor mensen die willen wandelen en voor ruiters. Ook honden zijn hier welkom maar alleen aan de leiband. Wie met een kinderwagen of een rolstoel wil genieten in dit prachtige bos kan helaas niet overal komen. Maar in een groot gedeelte van dit gebied kan het gelukkig wel. Omdat het park zo uitgestrekt is en ook een heel gevarieerd landschap heeft, is het echt een bijzondere ervaring om hier alles te zien. Je loopt hier door droge naaldbossen maar ook door vochtige loofbossen. Laarzen aantrekken in dit gebied is zeker aan te raden.
In het midden van dit gebied ligt het verlaten gehucht Lovenhoek. Dit plaatsje werd tot aan het begin van de 20e eeuw bewoond door boeren. Er was zelfs een café. De oude stal en de kapel worden gerenoveerd en de omgeving wordt hersteld. Als je hier loopt volg je het oude kerkpad wat leidt naar de parochiekerk van Vorselaar. Lovenhoek wordt nog uitgebreid, lees dit bericht.

mooiste bossen op de Veluwe

Oehoe, havik en andere vogelsoorten

Omdat dit gebied zo divers is, biedt het ook een groot aantal planten en dierensoorten. Heel veel vogels hebben hier hun thuis. Je vindt hier de Oehoe, havik, wespendief en buizerd maar ook de boomleeuwerik, ijsvogel, blauwborst en de kleine karekiet kan je hier tegenkomen. In de lente zou het zomaar eens kunnen gebeuren dat je ineens de mysterieuze roep van de roerdomp hoort. De levendbarende hagedis en de veldkrekels hebben het hier ook prima naar hun zin. Runderen en schaapskuddes zorgen in dit gebied voor begrazing. Je zou ze zomaar tijdens je wandeling tegen kunnen komen.
In dit park vind je een groot aantal plaatsen om even op je gemak wat te eten of te picknicken. Wel zelf eten van huis meenemen als je dit wilt gaan doen. Kinderen kunnen hier heerlijk verstoppertje spelen tussen varens of mais. Of bosbessen plukken, wat ook leuk is om met het hele gezin te doen.

Parkbos

Het leuke aan dit bos is dat het tot heden toe nog steeds in ontwikkeling is. Het wordt dus alleen maar groter. Het bestaat niet alleen uit bos, maar ook uit een gedeelte park en natuur. Daarnaast vind je hier ook een groot stuk landbouwgebied. Door de geweldige sfeer, de kasteelparken en de goede wandelpaden is het nu al heerlijk om dit gebied in je eentje of met een groep te gaan ontdekken.
In het Parkbos vind je verschillende wandelpaden en fietsroutes. Ook paarden en honden zijn hier welkom. Midden door het park loopt een oude spoorwegverbinding. Hierop sluiten een aantal wandel- en ruiterpaden aan. Ook joggers zijn in dit mooie gebied welkom. In het park zijn 4 verschillende toegangspoorten. Hier vind je een fietsenstalling, ruimte om de auto te parkeren en een halte voor een tram of de bus. Zo kan je dus op allerlei manieren dit bos bereiken.

Meer bos in aanplant

Het Parkbos heeft al een aantal oude bossen, daar zijn en worden nu nog steeds nieuwe bijgeplant. Ook aan de kleine mens is gedacht. Overal in het bos staan houten speeltoestellen. Verder is er een klimtoren en worden erop steeds meer plaatsen voedselbossen aangeplant. Hier kan je fruit plukken of op zoek gaan naar bessenstruiken en hazelnoten. Wie wil kan in dit bos op stap gaan met een natuurcoach die antwoord geeft op al je vragen.

Buggenhoutbos

In de 12e eeuw heet het bos het Beuckenhoudt, hier dankt de plaats Buggenhout de naam aan. In die tijd was het bos zo ongeveer 1000 ha groot, nu is het nog 190 ha. Dit komt omdat er na de eerste wereldoorlog een hoop bomen werden gekapt. Dit werd gedaan om ervoor te zorgen dat er meer landbouwgrond vrijkwam. In 1933 heeft de Belgische Staat het bos gekocht. Sinds die tijd wordt het bos beheert door het Natuuragentschap voor Natuur en Bos. Deze organisatie zorgt ervoor dat het bos de komende jaren alleen maar zal groeien.
In dit bos kom je het meest eiken en beukenbomen tegen. Onder de bomen groeien meiklokjes, lelietjes-van-dalen en het meiklokje. Ook de bosanemoon, gele dovenetel, valse salie en diverse varens groeien in dit bos. Vele vogels wonen in dit bosgebied. Misschien spot je wel een bosuil, wielewaal, buizerd, sperwer, zwarte specht en boomklever. Paddenstoelen zie je hier ook in alle mogelijke soorten en maten. Bij het water kan je een vuursalamander, padden en kikkers tegenkomen. Deze mooiste bossen van België zijn dus ook uniek vanwege de flora en fauna.

Wandelen en fietsen

Je mag in dit gebied op alle wegen wandelen en fietsen. De hond mag er ook bijzijn, maar alleen als deze aan de leiband zit. Als je hier heen gaat is het een aanrader om het aboretum te bezoeken. Het is in dit bos niet toegestaan om planten of paddenstoelen te plukken. Je kan hier een keuze maken uit een van de 4 wandeltochten of je kiest ervoor om op pad te gaan met de boswachter. Voor mensen die mindervalide zijn of mensen die een buggy meenemen is er een speciaal rolstoelpad.

Wandelen met kinderen

Wie hier met kinderen naar toe gaat, moet niet vergeten de iets hoger gelegen Konijnenberg te bezoeken. Hier is een speelzone van maar liefst 10 hectare gerealiseerd. Hier mag je de paden verlaten en er is gelegenheid om te picknicken. De grootste publiekstrekker in dit gebied is de Boskapel die al meer dan 500 jaar oud is. In het bos grazen ook Gallaway runderen. In hun leefgebied zijn honden niet toegestaan.

Trappistenpad en Westmalse bos

Wie echt op zoek is naar rust kan deze vinden in het Westmalse bos. Als je hier het Trappistenpad loopt, is er niets anders dan rust en stilte. Dit pad leidt tot de hoofdingang van de Abdij. Hier loop je langs weilanden, zie je af en toe een eekhoorn in een boom en kan je als je wilt even lekker gaan zitten op een van de vele bankjes.
Wie de Abdij wil bezichtigen kan dat doen. Je hebt de mogelijkheid om vanaf 14.00 uur een dienst bij te wonen. Dit is de zogenaamde Nonen en deze duurt ongeveer een kwartier. In deze Abdij hebben verschillende soorten religieuze ordes verbleven. Omdat een groot deel van de wandelroute over onverharde bospaden gaat, is het verstandig om stevige schoenen aan te doen.