Mooiste bossen van Drenthe?

Overzicht van de mooiste bossen van Drenthe

Een huisje midden in de bossen van Drenthe huren? Of chalet of stacaravan in het bos? In deze blog geven wij een overzicht van de meeste uitgebreide bossen Drenthe. Voor een weekendje Drenthe, een fietsvakantie Drenthe met het hele gezin of een groepsvakantie. De natuur in Drenthe is overweldigend. Tip: Huur bijvoorbeeld dit 4 persoons huisje in het bos bij Landal Het Land van Bartje. Met sauna én hottub. Of, ook een aanrader, dit 6 persoons boshuisje bij Bospark Lunsbergen

roompot in het bos banner


Als je een huisje in het bos in Drenthe huurt, kan je genieten van de mooiste flora en fauna van Nederland. Het is ook een goed idee om een vakantie met hond of paard in Drenthe te boeken. Lees hier meer over een vakantiehuis in het bos met hond huren. Lees verder op deze pagina over ruiterpaden in Drenthe.

Bossen van Drenthe, één groot natuurgebied.

Eigenlijk is de hele provincie Drenthe een groot natuurgebied. Je kunt er prachtig wandelen door de bossen, langs de heidevelden en uitgestrekte weides waar schapen grazen. Deze prachtige provincie puilt uit van de natuurgebieden, en je vindt er maar liefst drie Nationale Parken. Of je nu een huisje in bos in Ruinerwold, Exloo huurt, in Drenthe is het altijd genieten. Ik zet de mooiste bossen en natuur van Drenthe voor je op een rijtje.


vader en zoon in het bos

Vriendinnenweekend Drenthe

Drenthe is zeker ook geschikt om er een vriendinnenweekend te vieren. Je vindt er ruimte, veel natuur en rust. Daarnaast, er zijn veel mogelijkheden om een wellness huisje Drenthe te huren. Vind hier huisjes voor je vriendinnenweekend Drenthe


Nationale Parken van Drenthe

 • Nationaal Park Drentsche Aa: een uniek stuk natuur, waar je maar liefst 21 dorpen en gehuchten vindt. Balloo, Rolde of Gasteren? Stuk voor stuk pittoreske dorpjes waar je even terug in de tijd gaat. Door dit natuurgebied kronkelt de beek De Drentsche Aa. Een beek van ruim 28 kilometer lang. In dit natuurgebied vindt je ook het Balloerveld. Een groot heideveld waar de grootste schaapskudde van Drenthe graast. Deze kudde telt 400 schapen!
 • Nationaal Park Dwingelerveld: geen bos, wel een prachtig verscholen stuk natuur. Het natte heidegebied rijkt zover je kunt kijken. Dit is namelijk het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa! Hier vind je nog herders met schapen. Er grazen twee schaapskuddes in het Dwinglederveld. De herders vertellen je graag over hun bijzondere baan als je de schaapskooi bezoekt.
 • Nationaal Park Drents-Friese Wold: na de Hoge Veluwe is het Drents-Friese Wold het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, ruim 6000 hectare. Vanuit Appelscha fiets of wandel je zo de bossen in. Je vind hier het donkerste stukje vaste land van Nederland. Op een onbewolkte nacht zie je hier zo maar 2900 sterren! Even voor je beeld, in de stad zie je er ongeveer 50.


wandeling in het bos

Natuurgebieden in Drenthe

Natuurhuisje Drenthe huren? Huur dan een huisje in het bos in de omgeving van Emmen, Westerbork, Grolloo of Westerveld. In deze plaatsen in Drenthe kan je ook een huisje in het bos huren.

 • Kremboong: vlakbij Hoogeveen ligt het bosreservaat Kremboong. In dit bos worden sinds 1999 geen bosingrepen meer gedaan. Het bos is dus helemaal zijn eigen gang gegaan, een prachtig stuk natuur dat vrij toegankelijk is voor wandelaars.
 • Kinholt: een van de belangrijkste oude bosrestanten in Drenthe. Al sinds 1638 bestaat dit bos, een deel heeft plaats moeten maken voor woningen. Maar wat er over is is prachtig. Hier zijn ruim 21 boomsoorten te vinden, waaronder de Wilde Appel en Wegedoorn.
 • Spaarbankbos: ook dit bos vind je in het gebied vlakbij Hoogeveen. Het is een bos vol flora en fauna, wat al stamt uit 1890.
 • Valtherbos: dit bos is onderdeel van Boswachterij Emmen. In dit bos vind je zelfs vier hunebedden! Ook ligt er een onderduikershol waar in de Tweede Wereldoorlog onderduikers hebben gewoond.
 • Boswachterij Hooghalen: een ontginningsbos op oude heidegronden. Hier groeien lariksen en sparren, maar je vindt er ook heide en vennetjes. Een bekende plaats in deze omgeving is Kamp Westerbork.
 • Je kunt een huisje in het bos huren in boswachterij Hooghalen.

 • Boswachterij Grolloo: hier vindt je hele verschillende landschappen, heidevelden, bossen en vennen. Maar ook de Ieberenplas, waar ook een zandspeelplaats is waar de kinderen kunnen spelen.
 • Boswachterij Schoonloo: een afwisseling van open vlaktes en bossen. Hier is het heerlijk stil en vind je bijzondere planten en dieren. Misschien zie je zelfs wel een das! Ook kun je de uitkijktoren beklimmen, bij het Amerdiep. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.
 • Noordbargerbos: de grootste zwerfkei van Drenthe vindt je hier. Langs de weg van Emmen naar Erm, in het Noordbargerbos. Ruim 55.000 kilo weegt deze “Dikste Stien.” Het Noordbargerbos is een vrij jong bos, in een mooi natuurgebied.
 • Tumulibos: een tumuli is een grafheuvel. Die vind je hier in overvloed. In dit gebied vind je ruim 35 prehistorische grafheuvels. Ze liggen verscholen in dit beboste gebied, tussen de weg Assen-Rolde, ter hoogte van Balloo.
 • Mantingerbos- en weiden: een natuurgebied dat bestaat uit grasland, houtwallen en elzenbos. Het Mantingerbos is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten en is een onderdeel van het reservaat Mantingerbos- en weiden. Van dit bos wordt gedacht dat het het enige bos in Nederland is waarvan is aangetoond dat het sinds de prehistorie al een bos is. Het bos wordt bewust met rust gelaten door Natuurmonumenten. De hulst die hier groeit krijgt daardoor de kans om nog meer toe te nemen. Hierdoor wordt het plaatselijk heel erg donker in het bos.
 • Landgoed Heidehof: in 1929 werd dit landgoed opgericht. Het ligt in het prachtige bosgebied van de Hondsrug in Drenthe. Je vindt hier nog overblijfselen van twee ijstijden. Een gletsjerkuil, twee pingoruines en hoogvenveen.
 • De Kleibosch: een bos wat 134,3 hectare groot is en bestaat uit bos en graslanden. Dit is het gebied waar de potklei aan de oppervlakte komt. Je vindt hier een monumentale boerderij, waar Groninger blaarkoppen grazen. Dit is een zeer zeldzaam runderras.
 • Zwanemeerbos: vlakbij Gieten ligt dit natuurgebied. Hier vind je behalve bossen ook sporen uit het verleden, zoals 26 grafheuvels.


Huisje in bos Drenthe met houtkachel huren?

Als je hebt besloten welke bossen van Drenthe voor jou favoriet zijn, kan je in dat gebied een huisje in het bos huren. Onze tip: Huur een huisje met houtkachel in één van de mooiste bossen van Drenthe. Een houtkachel in je vakantiehuisje geeft wat extra’s. Zeker als je een bos huisje Drenthe in de herfstvakantie huurt, is zo een huisje aan te bevelen. Het huren van een huisje met sauna of jacuzzi in een boswachterij Drenthe is zeker ook een goed idee.

huisje in de bossen van Drenthe

Stacaravan in bossen Drenthe huren

In de zomer- of herfstvakantie een last minute Drenthe boeken? En dan bij voorkeur midden in het bos? Kijk dan eens of er mogelijkheden zijn een last minute stacaravan Drenthe te huren. Meestal goedkoper dan een huisje in het bos en zeker zo avontuurlijk. Je kunt en stacaravan in de bossen van Drenthe huren voor 2, 3, of 4 personen. Er zijn echter ook grote stacaravans in de bossen van Drenthe te huur.


Wandelen via het wandelknooppuntennetwerk

In Drenthe kun je in verschillende gemeentes je eigen wandelroute samenstellen door middel van het wandelknooppuntennetwerk. Je kunt je wandelroute starten vanaf elk genummerde knooppunt. Op de knooppuntpalen vind je een kaartje van de directe omgeving met daarop de bijbehorende knooppuntnummers. Je kiest het nummer waar je naartoe wilt lopen, en je wandelt. Zo simpel is het. Witte bordjes met bruine pijlen wijzen je de weg. In de gemeente De Wolden, Westerveld, Emmen en Midden-Drenthe kun je naar hartelust wandelen via het wandelknooppuntennetwerk. Hier vind je meer informatie over het wandelknoopnetwerk Drenthe.

wandelen in de natuur

Vakantie met paard in Drenthe

Je kunt in Drenthe een last minute huisje met hond huren maar ook je paard mee nemen voor een heerlijke paardrijvakantie. Nergens anders dan in Drenthe vind je zoveel vakantieboerderijen met paardenstalling en weidegang en zoveel uitgezette routes voor paarden. Onderweg kan je met je paard in een huisje in het bos Drenthe met paardenstalling verblijven. Er zijn ook hotels en pensions in Drenthe ingericht op een vakantie met hond Drenthe of een vakantie met paard. Drenthe wordt niet voor niet de paardenprovincie van Nederland genoemd. Veel ruiterpaden lopen dwars door het bos.


Fietsen in Drenthe

Drenthe is een geweldige plek voor een fietsvakantie Nederland en de mooiste bossen van Drenthe lenen zich zeker voor een 4, 5 of 6 daagse fietsvakantie. Als je interesse hebt in zo een fietsvakantie moet je wel weten wat de mooiste fietsroutes van Drenthe zijn want de fietsroutes bepalen niet alleen je fietsplezier maar ook waar je kunt overnachten. In Drenthe vind je vele fietshotels en hotels met arrangementen voor fietsers. Je kunt altijd wel een fietsroute Drenthe vinden die dwars door een boswachterij gaat.

fietsers op de heide

Zoals gezegd, eigenlijk is Drenthe een groot natuurgebied. Waar het ene bos ophoudt begint het volgende. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. En op sommige plekken ga je eeuwen terug in de tijd. In de mooiste bossen van Drenthe kan je een natuurhuisje huren. Je kunt ook een chalet in het bos huren. In het bos, aan de rand van een Nationaal Park of aan het water. Drenthe heeft niet alleen mooie bossen maar ook mooie vennen en recreatieplassen. Je kunt in Drenthe ook kiezen voor een huisje aan het water of een huisje aan het water met vissteiger.


Liever een huisje in een bos in Overijssel huren?

Is Drenthe te ver weg en huur je liever een huisje in de omgeving van Hardenberg of Ommen? Je vindt ook prachtige bossen en natuurgebieden in Overijssel. Je kunt zeker wel een huisje midden in de natuur in Overijssel huren. Eerder schreven wij over de mooiste bossen van Overijssel. Overijssel is ook een aantrekkelijke provincie voor een familieweekend. Je kunt ook een huisje met hond in Overijssel huren of een huisje voor een vakantie met de boot. In Overijssel vind je wat meer watersport mogelijkheden dan in Drenthe.


Europarcs in de natuur banner