Udenhout

Huisje in het bos in Udenhout huren

Op zoek naar een huisje in het bos in Brabant? Dan is Udenhout een goede optie. Je kunt een mooi huisje in het bos in Udenhout huren. In de omgeving is van alles te doen.

Waar ligt Udenhout?

Udenhout is een dorp ten noordoosten van de stad Tilburg in de provincie Noord-Brabant. Het ligt net boven Berkel-Enschot in de nabije omgeving van de Loonse en Drunense Duinen. Voorheen was het een zelfstandige gemeente maar sinds 1997 behoort het dorp tot de gemeente Tilburg. In 2021 telde het dorp 8.440 inwoners.

Bezienswaardigheden

Udenhout telt diverse bezienswaardigheden. Een daarvan is De Strijdhoef, een herenhuis dat stamt uit 1761 en de naam kasteel heeft gekregen. Het is gelegen op een publiek toegankelijk landgoed van 34 hectare groot. Het kasteel zelf is gesloten voor publiek.
In het dorp vind je de St. Lambertuskerk, een fraaie een neoclassicistische waterstaatskerk, die in de jaren 1840-1841 is gebouwd. Je vindt hier diverse fraaie relikwieën en schilderingen. Eveneens in het dorp staat het Oude raadhuis. Dit gebouw in neogotische stijl stamt uit 1849. In het dorp en het buitengebied staan ook verschillende fraaie boerderijen. Het is ook mogelijk in deze omgeving een vakantieboerderij Noord-Brabant te huren.

vader en zoon in het bos

Plaatsen in omgeving Udenhout.

Leuke plaatsen die je in de omgeving kan bezoeken zijn onder meer Tilburg en Den Bosch dat iets verder ligt. Een dagje Efteling in Kaatsheuvel of Safaripark Beekse Bergen behoort ook tot de mogelijkheden.

De bossen rondom Udenhout

Udenhout ligt tegen het natuurpark de Loonse en Drunense Duinen aan. Je vindt hier vele zandverstuivingen. Het is een van de grotere stuifzandgebieden in Europa. De zandvlaktes worden afgewisseld met veel bos en heidegebieden. Doordat de wind hier vrij spel heeft veranderd het landschap continue. Op de heidevlaktes grazen veel schapen. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden. Het zand zorgt hier voor enorme temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Hierdoor is er een unieke flora en fauna ontstaan. Zo leven hier onder meer de levendbarende hagedis, zandbijen en zandloopkevers. Op de zandvlaktes staan er hier en daar wat grove dennen. In natuurgebied De Brand, dat deel uitmaakt van de Loonse en Drunense Duinen, is het veel groener. Het is er ook veel rustiger en je vindt hier mooie bossen die worden afgewisseld met vochtige en groene graslanden. Het is overigens ook mogelijk een huisje in het bos nabij de Loonse en Drunense Duinen te huren.

Loonse en Drunense duinen

De Leemputten

Ten zuidoosten van Udenhout ligt natuurgebied de Leemputten. Een prachtig gebied van zo’n 80 hectare groot. Het gebied is ontstaan door het afgraven van leem ten behoeve van de fabricage van bakstenen. Sindsdien heeft het gebied zich ontwikkeld tot een prachtig water- en moerasgebied waar veel amfibieën leven. Enkele voorbeelden zijn de boomkikker, kamsalamander en vinpootsalamander. In het gebied groeien bijzondere soorten planten. Een prachtig gebied om in rond te struinen.

Wat verder naar het zuiden nabij Oisterwijk liggen de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Dit is een geweldig mooi en zeer afwisselend bosgebied met uiterst sfeervolle vennen en verborgen heidevelden. Je kunt hier heerlijk wandelen. Bij de verschillende vennen staan genoeg bankjes om even bij te komen en te genieten van het prachtige landschap. Het is een beschermd natuurgebied waarin door goed bosbeheer ook weer ruimte is gekomen voor diverse loofboomsoorten zoals de eik en de berk. Je kunt hier wel 5 soorten spechten tegenkomen. Vanuit het gebied kan je eventueel verder wandelen naar naastgelegen natuurgebied Kampina. Dit mooie gebied bestaat uit natte heide met vennen, mooie loofbossen, beemden en geurende gagelstruwelen. Het is een nog veel gevarieerder leefgebied voor diverse diersoorten, planten en paddenstoelen.

vennen in Oisterwijk

Huisje in het bos in de omgeving van Udenhout

In de directe omgeving van Udenhout ligt Recreatiepark Duinhoeve. Dit kleinschalige park is gelegen in een mooie en groene omgeving. Je kunt hier verblijven in chalets of ruime tentvilla. Ze zijn relatief eenvoudig maar knus. Duinhoeve is een echt familiepark waar je heerlijk familie vakantie kunt vieren met je gezin. Je kunt er een goedkoop familie vakantiehuis huren. Er is een leuk zwembad op het park aanwezig. Het animatieteam zorgt voor het nodige vertier.