Terschelling

Huisje in het bos Terschelling huren

Een huisje in de bossen van Terschelling of een ander Waddeneiland huren?

De Noordzee en de Waddenzee

Terschelling is vanuit het westen gezien het derde bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Het is één gemeente die onder de provincie Friesland valt. Ten noorden van Terschelling ligt de Noordzee, aan de zuidzijde ligt de Waddenzee. In het zuidwesten ligt het Waddeneiland Vlieland. In het oosten ligt Ameland. Je kunt ook een huisje in het bos Ameland huren. Terschelling is een smal en langgerekt eiland van zo’n 30 kilometer lang. Op het breedste punt 4,5 kilometer breed. Het eiland dat 4.890 inwoners telt is echt een plek voor een actieve wandel- of fietsvakantie Nederland.

Bezienswaardigheden Terschelling

Op het Terschelling liggen verschillende leuke dorpen. West-Terschelling is het dorp waar je met de boot aankomt. In het oosten ligt Oost-Terschelling. Daartussenin liggen dorpen zoals Midsland, Lies en Hoorn.

Het meest bekende gebouw van Terschelling is ongetwijfeld De Brandaris. De nog altijd in bedrijf zijnde vuurtoren in West-Terschelling stamt uit 1594. De Terschellinger haven is al eeuwenlang de thuishaven voor de vissersvloot van het eiland. Het is de enige natuurlijke baai die ons land rijk is en is altijd wat te beleven.

Terschelling vuurtoren Brandaris

De Bunkerroute

Voor geïnteresseerden in de tweede wereldoorlog, is de bunkerroute een aanrader. Over het gehele eiland zijn nog bunkers te vinden uit die periode. Eén van de oudste bouwwerken van het eiland, de Sint Janskerk, staat in Hoorn. De kerk, die beperkt is opengesteld voor publiek, stamt uit de 13e eeuw.

De bossen van Terschelling

Ben jij een liefhebber van natuur, dan ben je op de Terschelling op de juiste plek. Het eiland bestaat voor 80 procent uit natuurgebieden. Het landschap is zeer variërend. Je vindt er prachtige brede stranden, de duinen en duinvalleien, moerassen en bossen. Op het eiland komen verder ruim 600 plantensoorten voor, waaronder zeer zeldzame zoals de pilvaren en teer guichelheil. Deze soorten komen in ons land bijna nergens anders voor.

bunkerroute Terschelling

Terschelling heeft zo’n 400 hectare aan bos.

Dit zijn vooral naaldbomen. In het Hoornerbos kun je heerlijke wandelingen maken. Behoudens wat zeehonden, konijnen en bosmuizen komen er nauwelijks wilde zoogdieren voor op het eiland. Wel worden er schapen, koeien en paarden gehouden. Vogels leven er des te meer. In het natuurreservaat de Boschplaat. Het landschap bestaat hier uit zandvlakten, hoge duinen, moerassen, kwelders en een bos. Er leven maar liefst zeventig verschillende vogelsoorten. Het is ook de plek waar de nachten echt donker zijn. Je kunt hier op heldere nachten genieten van de Melkweg en de sterren.

Kroonpolders

Een ander mooi en beschermd natuurgebied is Kroonpolders dat vlakbij West aan Zee ligt. Het is een mooi duinengebied waar veel cranberryplanten groeien. Ook broeden er diverse vogelsoorten. Ten noorden van het dorp Lies ligt de Koegelwieck. Dit is de grootste secundaire duinvallei van het eiland die is ontstaan door een enorme stuifperiode in de 19e eeuw. Er lopen verschillende wandelroutes door het met veel plantensoorten begroeide gebied. Doodemanskisten, een duinmeertje ten noorden van West Terschelling, is omgeven door een prachtig bos.

paard in weide Terschelling

De Kooibosjes Staatsbosbeheer

In de omgeving van Hee vind je de Kooibosjes. Het gebied dat in beheer is bij Staatsbosbeheer dankt zijn naam aan het feit dat het ooit een eendenkooi was. Het gebied is zo’n 2,5 hectare groot en bestaat uit natte schrale graslanden die worden omzoomd door elzensingels. In de zomer kun je zwemmen in het duinmeertje.

Huisje in het bos Terschelling huren

In de directe omgeving van Midsland ligt vakantiepark Landal Schuttersbos. Op dit park in een prachtige en groene omgeving vind je hier vrijstaande bungalows. Ze zijn relatief eenvoudig maar knus en van alle gemakken voorzien. De bungalows bevinden zich op ruime kavels met veel groen. Een ideale plek om heerlijk tot rust te komen en te genieten van jouw verblijf in de bossen en aan de kust op Terschelling.