Holten

Huisje in het bos in Holten

Huur een huisje in het bos Holten. Dan verblijf je in de prachtige omgeving van de Sallandse Heuvelrug en de Holterberg. Je kunt ook een hondenbungalow in Holten huren. Een vakantiehuis met hond in Overijssel.

Meer over Holten

Holten is een dorp met net geen 9.500 inwoners, aan de rand van de regio Salland in de provincie Overijssel. Het dorp ligt aan de Holterberg in het zuidoostelijk deel van Salland. In het zuiden grenst het aan de Achterhoek en in het oosten aan Twente. Het behoort sinds 2001 toe aan de gemeente Rijssen-Holten. Vroeger was Holten echt een agrarisch dorp. De laatste decennia is het toerisme steeds belangrijker geworden. Dat is niet zo vreemd want de natuur is er echt geweldig mooi.

Bezienswaardigheden Holten

De attractie van Holten is de Holterberg. Naast de prachtige natuur ligt hier ook het gezellige Holterbergplein met diverse horecagelegenheden. Leuk en leerzaam voor de kinderen is het Bos van Daantje Das dat behoort bij het Natuurmuseum. Ook ligt er een leuke midgetgolfbaan, een speeltuintje en de begraafplaats van Canadese militairen die hier in de tweede wereldoorlog zijn gesneuveld. In het dorp vind je nog enkele musea waaronder het Emaille museum en het Museum Broer een leven lang boer.

heide gebied

In Rijssen en omgeving is ook genoeg te beleven. Zo kan je hier bijvoorbeeld kasteel de Oosterhof, waar een museum is gevestigd is, bezoeken. Een ander leuk museum is het Rijssens Leemspoor museum. Pelmolen ter horst, een van de mooiste van Nederland is ook vrijwel dagelijks geopend en regelmatig in gebruik. Op de woensdag is er in het Volkspark ‘s middags roofvogelshows gehouden.

Leuke plaatsen in de omgeving om te bezoeken zijn de Hanzesteden Zutphen en Deventer. Hellendoorn is natuurlijk bekend om het plaatselijke pretpark.

De bossen rondom Holten

Holten ligt in de directe omgeving van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Dit prachtige natuurgebied ligt tussen Holten en Hellendoorn. Het is een enorm groot heidegebied dat wordt afgewisseld met uitgestrekte bossen.

Je komt op de Sallandse Heuvelrug ook veel diersoorten tegen. In de schemering zal je regelmatig een ree of das tegenkomen die op zoek zijn naar voedsel. Maar ook een ringslang die ligt te zonnen op de hei of een zandhagedis behoort tot de mogelijkheden. Ook leven er vele vogelsoorten waaronder de Nachtzwaluw, de Korhoen en de Roodborsttapuit.

Sallandse heuvelrug

Holterberg

De zuidkant wordt gevormd door de Holterberg waar zoals we hierboven al zeiden veel valt te beleven. Het natuurpark leent zich verder perfect om te fietsen, mountainbiken, paardrijden en natuurlijk wandelen. Mountainbiken kan op een van de twee gemarkeerde ATB-routes door bos en heide met uitdagende hoogteverschillen. Verder ligt er zo’n 50 kilometer aan goed bewegwijzerde fietspaden door de prachtige omgeving.

wandeling in het bos

Wandelen in Holten en omgeving

Voor de wandelaars is er hier een enorm wandelnetwerk opgezet met duidelijk gekleurde routemarkeringen met verschillende lengtes. Al wandelend kom je zo op de mooiste plekjes van de Sallandse Heuvelrug. Je mag hier ook je hond meenemen, maar op de meeste plekken wel aan de lijn. Wist je dat ook het bekende Pieterpad over de Holterberg loopt? Ook het Marskramerpad loopt door de Sallandse Heuvelrug.
In het noordelijk deel van het natuurpark ligt de Eelerberg. Met een hoogte van 40 meter niet de hoogste maar wel erg mooi. Er zijn diverse wandelroutes over kronkelende bospaden die worden afgewisseld met heide.