Voorthuizen

Huisje in het bos in Voorthuizen

Huisje in de Gelderse Vallei huren? Huur een huisje in het bos in Voorthuizen

Waar ligt Voorthuizen?

Voorthuizen is een dorp, gelegen in de Gelderse Vallei en niet ver van de Veluwe, dat valt onder de gemeente Barneveld in de provincie Gelderland. Omliggende plaatsen zijn Barneveld, Putten en Hoevelaken. Het dorp is in trek bij recreanten en natuurliefhebbers. Daarnaast is de omgeving ook heel bekend vanwege het pluimvee. Het dorp telde het afgelopen jaar zo’n 11.340 inwoners.

Bezienswaardigheden Voorthuizen

Voorthuizen is bij de toeristen vooral geliefd om de mooie natuur die het dorp omringt. De blikvanger van het dorp is de gereformeerde kerk, die als rijksmonument is aangemerkt. Als je met kinderen bent, moet je zeker ook Schateiland Zeumeren bezoeken. Dit is het grootste overdekte speelparadijs van ons land. Een heerlijk dagje uit voor kinderen, ouders en grootouders.
Ben je een liefhebber van ijs, ga dan naar De ijsboerderij. Hier maken ze overheerlijk roomijs van dagverse melk van eigen koeien. Op de boerderij valt er verder van alles te beleven. Zo kunnen de kinderen skelteren, maar je kunt ook een potje discgolf.

in de bossen van gelderland

Amersfoort of Apeldoorn

Wil je een dagje naar een grotere stad, dan kun je naar Amersfoort of Apeldoorn. Amersfoort is een heel gezellige winkelstad met veel horecagelegenheden. Apeldoorn is natuurlijk bekend van Paleis het Loo.

De bossen rondom Voorthuizen

De natuur rondom Voorthuizen is werkelijk prachtig. Net boven Voorthuizen ligt het Wilbrinkbos. Dit is een zeer bosrijk en glooiend landgoed waarop zich ook een landhuis bevindt. Je kunt het landhuis niet bezoeken. Je mag op het landgoed wel vrij wandelen en fietsen.
Op het landgoed ligt een opvallende zandwal in de vorm van een uitgerekte boog. Halverwege vind je hier een heel bijzondere en oude beuk. Hij heeft de naam “De Twaalf Apostelen”. Het is een meerstammige beuk die een omtrek van zo’n 10 meter heeft en ruim 20 meter hoog is.
In het noordelijk deel van het natuurgebied liggen wat drassige heideveldjes waar diverse zeldzame planten groeien. Naar het zuiden toe kom je bij een bosvijver en nog iets verderop een meer.

wandeling in het bos

Afwisseling in landschap

Door het afwisselende landschap leven er hier vele diersoorten. Op slecht een paar vierkante kilometer leven zoogdieren, reptielen, amfibieën, vogels en insecten met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld op het landgoed een bewoonde dassenburcht. In het meertje leeft de zeer zeldzame kamsalamander. De oudere bosdelen zijn het domein van de groene specht en de boommarter. Een mooie wandelroute die dwars over het landgoed loopt, is het Griezeveensepad. De totale route is 14 kilometer, maar je kunt ook een deel van de route volgen.
Een andere mooie wandelroute is van Voorthuizen richting Garderen. Deze boswandeling leid je door een rustig deel van de Veluwe. Onderweg kom je langs een schaapskooi en ook zal je verschillende grafheuvels tegenkomen. Nabij het kleine heideveldje ligt er ook nog een klein vennetje. Een heerlijk plekje waar je van de vele vogels en eenden kunt genieten. De kans is groot dat je er in de avondschemering ook nog wel wild kan spotten.

moeder met dochter in het bos

Nationale Park de Hoge Veluwe

Vind je dit nog niet genoeg, dan kun je bijvoorbeeld een uitstapje naar het Nationale Park De Hoge Veluwe maken. Naast dat je hier fraaie wandelingen kunt maken en ook wild kunt spotten, kan je dan ook een bezoek aan het Kröller-Müller museum brengen.

kroller moller museum buiten

Huisje in het bos in de omgeving van Voorthuizen

Midden op de Veluwe in de directe omgeving van Voorthuizen ligt vijfsterren Vakantiepark Ackersate. Het kleinschalige park kent vele faciliteiten voor sport en spel en heeft een eigen animatieteam. Het is de ideale bestemming voor een actieve vakantie zoals een eenoudervakantie met kinderen. De comfortabel ingerichte bungalows zijn door groen omgeven en hebben een eigen terras.