Vierhouten

Huisje in het bos in Vierhouten

Je kunt hier een huisje in het bos Vierhouten huren.

Waarom een huisje in het bos Vierhouten huren?

Omdat Vierhouten één van de mooiste plaatsen op de Veluwe is. Je vindt er diverse vakantieparken en particuliere huisjes in het bos. In Vierhouten vind je uitgestrekte bossen. Je kunt in Vierhouten en omgeving heerlijk wandelen en fietsen.

Meer informatie over Vierhouten

Vierhouten is van oorsprong een klein boerendorp op de Veluwe dat valt onder de gemeente Nunspeet in de provincie Gelderland. Omliggende plaatsen zijn Elspeet, Vaassen en Nunspeet. In vroegere tijden heette het dorp Vierholten. Aangenomen wordt dat dit verwijst naar de vier omliggende bossen. Tegenwoordig is er van het boerendorp niet veel meer over en wonen er vooral forensen. Het dorpje dat in trek is bij veel natuurliefhebbers, telde het afgelopen jaar zo’n 700 inwoners. Het is dé plek om een huisje in het bos Veluwe te huren.

natuurpracht op de Veluwe

Bezienswaardigheden

Vierhouten is zoals gezegd een klein dorp. Het omliggende gebied is vooral geliefd om de mooie natuur. Toch zijn er wel enkele bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn. Een aantal hebben te maken met de tweede wereldoorlog.
Een van de bekendste bezienswaardigheden is het ‘’Verscholen Dorp”. Het is een voormalig onderduikerskamp net buiten het dorp, waar in de tweede wereldoorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 onderduikers woonden in zeer primitieve hutten die half in de grond waren ingegraven. Vandaag de dag staan er nog 3 hutten die zijn nagebouwd. In het dorp zelf bevindt zich ook nog een klein museum over deze periode. Op de Paasheuvel ligt het uit 1937 stammende amfitheater dat op de rijksmonumentenlijst staat.

Villa’s en landhuizen

In de omgeving van Vierhouten vindt je diverse fraaie villa’s en landhuizen. Een daarvan staat op landgoed Noorderheide. Het landgoed dankt zijn naam aan het heideveld waaraan het is gelegen. Leuke plaatsen om te bezoeken zijn Nunspeet en Harderwijk, bekend van het Dolfinarium.

De bossen rondom Vierhouten

Zoals we al zeiden, ligt Vierhouten in een prachtige bosrijke omgeving op de rand van de Veluwe, een van de belangrijkste natuurgebieden van ons land. De vier bossen waaraan het dorp haar naam aan ontleent, zijn het Vierhouterbos, het Elspeterbos, Gortelse Bos en het Vreebos. Het is een prachtig en afwisselend gebied met bossen met knoestige bomen, heidevelden, stuifzand en rustige vennen.

Veel wilde dieren in bossen rond Vierhouten

Er leven enorm veel diersoorten. Gedurende de vroege ochtend of de avondschemering kan je hier zomaar reeën, edelherten, moeflons, wilde zwijnen, moeflons of dassen tegenkomen. Ook leven er veel haviken. Je kunt er prachtige wandelingen maken over gemarkeerde routes. De omgeving leent zich ook perfect om te gaan fietsen, mountainbiken of paardrijden.

moeder met dochter in het bos

Vierhouterbos

Het Vierhouterbos is een oud male bos dat in vroegere tijden in gemeenschappelijk gebruik was bij de inwoners van Vierhouten. De begroeiing is zeer gevarieerd. Zo vind je er oude eiken hakhoutbossen en beukenbossen die worden afgewisseld met naaldbossen. Er liggen ook verschillende oude grafheuvels. Als je een huisje in het bos Vierhouten wilt huren, kijk dan eens of je dat in de directe omgeving van het Vierhouterbos kunt doen.

De Elspeetsche Heide

De Elspeetsche Heide is archeologisch van grote waarde door de grafheuvels en eikenhakhout bosjes die zich op het glooiende heideveld bevinden. Aangrenzend gelegen is de Noorderheide die tegenwoordig ook weer door Staatsbosbeheer is opengesteld voor publiek. De heide wordt afgewisseld met mooie oude naald- en loofbossen. Hier vind je ook de rijksmonumenten de “Piramides en Waterwerken van Beuningen”. Een ander mooi gebied om te wandelen is het landgoed Vierhoutense Heide. Het gebied bestaat uit heide, bos en een zandverstuiving.
Er zijn in de prachtige omgeving van Vierhouten diverse wandelroutes uitgezet. De meeste routes kan je downloaden per GPS. Bij de VVV Nunspeet of Elspeet kan je ook een wandelkaart van de omgeving kopen.

Brunssummerheide in Limburg

Huisje in het bos in de omgeving van Vierhouten

In de directe omgeving van Vierhouten ligt een kleinschalig vakantiepark. Dit is een vakantiepark met hond. Hier kun je, met je hond, verblijven in een van de chalets die allemaal aan de rand van het bos staan. De chalets zijn comfortabel ingericht. Direct aan het park grenst een camping waar je gebruik kunt maken van het terras en restaurant. Een ideale plek voor mensen die de rust op willen zoeken en willen genieten van de natuur.

Huisje in het bos Ermelo huren

Een andere tip die we kunnen geven. Kijk ook eens naar de mogelijkheden een huisje in het bos van Ermelo te huren. Ook die omgeving leent zich uitstekend voor een wandelvakantie midden in de natuur.